UNDERVISER

Taler

Arbejd med taler op til delagelse på Ungdommens Folkemøde.

”Hold en tale om noget du brænder for på tre minutter”. Den udfordring vil mange kaste sig over på Ølkassescenen på Ungdommens Folkemøde. Der er noget råt, uforstyrret og direkte i en klassisk tale hvor man taler fra hjertet til et publikum der står lige foran. Måske det kunne være spændende for jer at beskæftige jer med talegenren op til og under UFM?


​Her får I nogle gode råd til hvordan I kan lade jer inspirere af andres vellykkede taler, hvordan I kan arbejde med at udforme jeres egne taler samt opbygge et analytisk blik på de taler der bliver holdt under UFM.

Materialet er udarbejdet i forbindelse med projektet Røst – et projekt Ungdomsbureauet laver i samarbejde med KØS Museum for kunst i det offentlige rum samt Vallekilde Højskole.

Lad jer inspirere af andres taler

​Inde på røst.dk har vi samlet en række taler, vi mener er værd at beskæftige sig med. En del af dem er fra unge mennesker der har noget på hjerte. Til alle talerne medfølger en beskrivelse af den retoriske situation og lidt tekst om hvorfor talen er interessant. Desuden er der et analytisk kommentarspor gennem talen, som kan være en hjælp til dig som underviser i forberedelsen af din undervisning.

emma-watson2_orig.png
zach-2_orig.png
ulrikke_orig.png

Det kan være en spændende proces at arbejde frem mod en tale. Hvordan finder man på hvad man skal tale om? Hvordan strukturerer man sin tale? Hvordan arbejder man med sin nervøsitet? Hvad er den mest hensigtsmæssige kropsholdning og stemme?

Hvis I har god tid kan du dykke ned i de mange øvelser vi har samlet inde på røst.dk. De varierer i længde og sværhedsgrad og er delt ind efter emner så du kan finde de øvelser som passer bedst ind i din undervisning. Hvis I har knap så meget tid kan du læse den samling af tips vi har samlet inde på røst.dk. Den liste vil du også kunne dele med dine elever. Den tager jer gennem de fem faser; find stof til din tale, strukturér din tale, arbejd med sproget, husk din tale samt hold din tale. 

Lav jeres egne taler

tips_orig.png
undervisning_orig.png

Måske nogle af eleverne vil have mod på at holde en 3-minutters tale på vores Ølkassescene. Så kan de enten melde sig til i forvejen eller skrive sig op under UFM på tavlen ved siden af scenen.


Tilmelding til tider på Ølkassenscenen åbner til august.

Se taler på UFM

På Ungdommens Folkemøde vil der være mange anledninger til at møde folk der stiller sig på talerstolen. Alle dage vil der være åbningstaler på Store Scene som det vil være oplagt at se. Herudover vil der være mange arrangementer indspark der har form af en tale, både på scener og i stadepladser. Se årets sceneprogram her: https://www.ungdommensfolkemøde.dk​. 

Dertil kan det være spændende at give eleverne retorisk-analytiske redskaber til bedre at kunne indgå som et kvalificeret publikum til talerne. Altså have et anerkendende, men kritisk blik på de taler de hører på UFM – og fremover, naturligvis.

På røst.dk har vi delt undervisningen ind i seks forskellige dele; analyse af taler, debat, historiefortælling, krop og stemme, retorikhistorie og taleværksted. Til hver del er der tilknyttet en fagartikel som er lettilgængelig og skrevet i et sprog hvor de fleste kan være med. For at opbygge en spirende retorikfaglighed kan vi anbefale at læse fagartiklen der knytter sig til ”analyse af taler” og ”debat”:

Forstå tekstens dynamik: introduktion til analyse af taler” af Lisa S. Villadsen

Retorisk argumentation: kunsten at begrunde overbevisende” af Christina Pontoppidan

Ideelt set læser eleverne også selv teksterne, men alternativt kan du læse dem som forberedelse og videregive de centrale pointer til eleverne efterfølgende.

Vi håber dette kan være en inspiration til at høre, skabe og deltage i flere taler! 

Ungdommens Folkemøde er støttet af

Det Saxildske Familiefond

Fogs Fond

Knud Højgaards Fond

Slotsgade 2, 5. th

2200 København N

info@ungdomsbureauet.dk

+45 71 20 46 00